Neem de regie dames

NEEM DE REGIE DAMES

Het bestuur van Jong LVAB bestaat uit 3 aangename jonge heren Joris, Giel en Sebastiaan. Zij zijn al heel goed op weg om de jonge leden van het LVAB te mobiliseren, maar ze missen nog iets, juist ja, de vrouwelijke tegenhanger, de vrouwelijk touch. Ik kan toch niet geloven dat er geen jonge dames zijn die hier geen uitdaging in zien, die het niet als een kans zien om op een leuke manier te leren, te netwerken, een steentje bij te dragen… Het is zo belangrijk, die gelijke verdeling van mannen en vrouwen, voor iedereen, het is onlangs nog bewezen:

“De winst van bedrijven met vrouwen in de top stijgt sneller dan die van bedrijven met alleen mannen in de leiding, blijkt uit recent onderzoek van de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties.”

                                      

Mail naar: [email protected]

Vraag hier vrijblijvend wat het inhoudt allemaal.

EN WAT KUNNEN ERVAREN ZAKENVROUWEN BIJDRAGEN?

Zorg voor een netwerk. ‘Het gaat om het creëren van een gevoel van sisterhood. Het is essentieel om met echte vrouwen in contact te staan, gelijkgestemden. Mensen die je kunt bellen, met wie je kunt praten over hoe zij een carrièrestap hebben ervaren.

Er moeten meer vrouwelijke rolmodellen zichtbaar zijn. We hebben vrouwen dicht bij huis nodig die hun mond opendoen en zeggen: dit kan ik en hier ben ik goed in.

Vrouwen zijn slim, maar stromen te weinig door naar hoge functies. De oplossing? Maak jezelf zichtbaar. Dan inspireer je bovendien anderen.

We zijn dit verschuldigd aan de vrouwen die het bevochten hebben dat we kunnen doen waar we voor kiezen, en we zijn het verschuldigd aan onze dochters, nichtjes, kleindochters, buurmeisjes…..want bij velen is het nog altijd niet doorgedrongen. Ja, ook mannen willen dit voor hun partner, dochters, nichtjes, kleindochters, buurmeisjes….

 “Mentoring is een deel van het antwoord. Voor een man is het makkelijker om een man te vinden die hem dingen vertelt als: solliciteer daar of stuur dat artikel in naar dat tijdschrift. Vrouwen geven dat soort adviezen niet snel. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze zichzelf niet gekwalificeerd vinden als mentor. Een man zegt: ik bén de kwalificatie. Een vrouw denkt dat ze een cursus nodig heeft. Wij zeggen: gebruik wat je al weet om de volgende vrouw in de rij omhoog te helpen. Houd de deur open. En trek er andere vrouwen doorheen. Want al te vaak lopen vrouwen niet door de deur, zelfs als die al open staat.”


WANT HIER ZOMAAR WAT OPMERKINGEN UIT RECENTE ARTIKELEN  

“Stel jezelf niet de vraag: kan ik dat wel? Maar: ga ik waarde toevoegen in die functie?

We zijn slim genoeg: Nederland en België hebben een van de hoogste percentages hoogopgeleide vrouwen. Desondanks stromen we niet door naar de top. Dat komt omdat veel vrouwen denken dat je uitsluitend met hard werken een carrière opbouwt. Maar al je inzet is voor niks als je niet zichtbaar bent.”

“Vrouwen moeten zich meer bewust worden van hun mindset en gedrag. We hebben vaak bevestiging nodig, willen graag alles uitleggen en door iedereen geliefd zijn. Maar het is helemaal oké om fouten te maken en angsten te hebben. We geven onszelf alleen die kans niet.”

“Vrouwen zijn (te) bescheiden, blijkt uit tal van onderzoeken. Als ze maar goed presteren, zal hun leidinggevende ze vanzelf die promotie geven, denken ze. Een man stapt naar zijn leidinggevende en zegt: ik ben toe aan een nieuwe stap.”

“Tegenstanders van een quotum zeggen dat vrouwen dan ‘excuustruzen’ zijn, en dat een quotum juist in het nadeel is van vrouwen, omdat anderen dan denken dat ze ergens alleen maar zitten omdat ze vrouw en niet omdat ze het meest geschikt zijn. Dat argument is inmiddels achterhaald. Onderzoek in Noorwegen, dat wettelijke quota invoerde in 2003, laat zien dat vrouwen die na invoering werden benoemd in de raden van commissarissen beter gekwalificeerd waren dan hun voorgangers.”

“Dat vrouwen het minder goed doen op de arbeidsmarkt dan mannen, komt ook door vooroordelen. ‘Ze worden verschillend beoordeeld op dezelfde prestaties,’ zegt onderzoeker Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Een man is jong en veelbelovend, een vrouw jong en onervaren. Een dominante man is daadkrachtig, een dominante vrouw drammerig.”

“Eline Leijten, oprichter van artiestenboekingsplatform Plugify, stelde een document op met ervaringen van vrouwelijke techondernemers met investeerders. Die geven nauwelijks geld aan startups geleid door een vrouw.

Vrouwen die om kapitaal kwamen, kregen vragen als: ‘Heb je dit bedrijf helemaal zelf opgebouwd?’ Of: ‘Werk je echt fulltime, nu je een kindje hebt?’ En: ‘Jij bent van het pitchen, maar wie kijkt er naar de data?’ Er was ook een advies: ‘Jij moet sterke mannen aannemen, dan kun je lekker kinderen krijgen.’ Investeerders waren ook bang dat de vrouwen zwanger werden en parttime gaan werken.”

“Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren heeft berekend dat het bij iedere carrièrestap voor een vrouwelijke promovendus moeilijker wordt om de volgende stap te zetten. Bij mannen is dat andersom: iedere volgende stap wordt makkelijker.”

BEN JE GESCHROKKEN VAN BOVENSTAANDE, HEB JE HET AL EENS (VAKER) ONDERVONDEN? Was je je ervan bewust, of niet…

LAAT MIJ IETS WETEN, DAN KUNNEN WE OP DE JUISTE MANIER AANDACHT GEVEN AAN DIT THEMA

Mireille Coumans,

Secretaris LVAB

[email protected]

Als ze lacht – yevgueni
Er is nochtans niet zoveel nodig, misschien meer vrouwen aan de macht !
Dan zeg ik, schat, jij zou dat kunnen en echt ik meen, echt ik meen het maar zij lacht.

En als ze lacht
is het even wereldvrede
is de laatste strijd gestreden
‘t is echt machtig als ze lacht.
Als ze lacht,
baad ik uren in de zon
ik wou dat ik dat voor haar kon
wat zij voor mij doet
als ze lacht.